Sabtu, 14 April 2012

cochlear implant

Assalammualaikum..
hai korang semua..
maaf lah..sebab dah lama tak update blog..
hari nie baru tergerak hati nak kongsi nie dengan korang semua..
ok,tak nak panjang kan cite..

seperti entry yang sebelum nie Pengalaman
tieka ada cite kat korang kan yang tieka dah operation..
entry kali nie tieka akan bercerita lebih lanjut apa yang tieka operation tu..
tentu ada dikalangan korang yang pernah dengar apa itu cochlear implan..
kalu korang tak tahu apa itu,korang boleh lah search kat encik google..


kat bawah nie adalah maksud apa itu cochlear implan..
ayat nie dah diterjemahkan dari inggeris ke bahasa melayu..


Implan koklea (IS) adalah peranti pembedahan implanelektronik yang menyediakan rasa bunyi kepada orangyang mendalam pekak atau teruk susah mendengar.Implan koklea sering dirujuk sebagai telinga bionik.

Sehingga Disember 2010, kira-kira 219,000 orang di seluruh dunia telah menerima implan koklea; di Amerika Syarikat, kira-kira 42600 orang dewasa dan28400 kanak-kanak penerima [1] majoriti di negara-negara maju kerana kos yang tinggi peranti, pembedahan dan selepas terapi implantasi. Segmenkecil tetapi berkembang penerima mempunyai implandua hala (satu implan dalam setiap koklea). [2]
Implan koklea boleh membantu menyediakanmendengar dalam pesakit yang pekak disebabkan olehkerosakan kepada sel-sel rambut deria di dalam kokleamereka. Dalam pesakit mereka, mereka sering bolehmembolehkan pendengaran yang mencukupi untuk membolehkan pemahaman tanpa bantuan bersuara.Kualiti bunyi adalah berbeza daripada mendengar asli,dengan bunyi kurang maklumat yang diterima dan diproses oleh otak. Walau bagaimanapun, pesakitramai yang mampu untuk mendengar dan memahamipertuturan dan bunyi alam sekitar. Baru peranti dan strategi pemprosesan yang membolehkan penerimauntuk mendengar bunyi bising, menikmati muzik, danmenggunakan pemproses implan mereka sambil berenang. - sumber google

sumber encik google


sumber encik google

yup..mesti korang akan bertanya-tanya..
tieka nie pekak kan..
yup,tieka memang seorang yang ada masalah pendengaran..
tapi tieka still insan biasa macam orang lain..
boleh bercakap macam biasa..
dan tidak tahu bahasa isyarat..
rasa nya dah banyak yang tieka taipkan..
panjang kemain kan tieka taip..heee...^_^

*mekasih kat siti noraien << ada blog tapi xtau link die..heee.. sebab awak lah saya ada idea nak update..
byk jugak kan yang awak tnya kat twitter..heee..

2 ulasan:

armouris berkata...

terjumpa info ni, juga pasal implan koklea… sharing is caring :) - Implan Koklea Bantu Pertuturan

sherlina halim berkata...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...